Mountainbiken in de Alpen. Vijf tips om veilig door de Alpen te komen

Geplaatst op 22 nov 2019.

Als je de Alpen wilt doorkruisen, krijg je te maken met het hooggebergte (+1.500 mtr). Dit landschap is het mooist en meest spectaculair, maar wees alert! Niet bang, maar alert.

Samen is het veiliger en gezelliger in het hooggebergte

De Alpen zijn het hoogste en meest uitgestrekte bergketensysteem dat volledig in Europa ligt en zich uitstrekt over een afstand van ongeveer 1200 kilometer over acht Alpenlanden: Frankrijk, Zwitserland, Monaco, Italië, Liechtenstein, Oostenrijk, Duitsland en Slovenië.

5 punten waar je rekening mee moet houden als je gaat Mountainbiken in de Alpen:

  • Weersomstandigheden
  • Route
  • Zelfredzaamheid
  • Bergredding
  • Verzekering

1. Informeer je goed!

Vooral in de zomermaanden juli en augustus komt er tegen het einde van de middag regelmatig onweer voor. Plan de etappes daarom niet te lang en vertrek op tijd. Informeer dagelijks bij de locals naar de weersverwachtingen. Houd rekening met sterke temperatuurschommelingen. Neem altijd beschermende kleding mee in je rugzak.

Mountainbiken in de Alpen onder toeziend oog van de bergmarmot

Mountainbiken in de Alpen onder toeziend oog van de bergmarmot

2. Communiceer met de hutten of hotels

Controleer bij bijvoorbeeld de Huttenwirt of de route die je wilt gaan rijden toegankelijk is. Indien een route een probleem oplevert, kan dit je planning in de war schoppen. Geef altijd in de huttenboeken aan waar je naar toe gaat. Kom je niet toe aan de hut die je die dag hebt gereserveerd, informeer dan de Huttenwirt dat je niet komt. Zo blijft de keten van route en stopplaatsen “schoon”  Houd bij je planning te allen tijde rekening met pech en slecht weer!
Brief elke morgen de route met je maten. Weet op hoeveel km de hutten liggen en noteer de telefoonnummers. Als je een goede structuur aanhoudt, kun je het mountainbiken in de Alpen best heel veilig en verantwoord doen.

3. Ga ALTIJD goed voorbereid de deur uit

In de Alpen kun je niet staan wachten op hulp. Gat je Mountainbiken in de Alpen, dan moet je jezelf kunnen redden. Dus altijd voldoende water, eten en de juiste kleding. Maar ook je reparatiemateriaal en EHBO set moeten in orde zijn. Neem altijd een paar meter groen tuin ijzerdraad mee, witte sport tape (plakt ALTIJD 🙂 ) een complete imbus/torx set, plakkers, missing link en kettingpons. Een vouwband  vasttapen op je frame kan ook écht geen kwaad.

Denk na wat in je EHBO set hoort te zitten. Snøgg tape, burnshields en een aluminium reddingsdekentje zijn voor mij onmisbare producten tijdens Alpentochten. Paracetamol ( geen Ibuprofen, want deze mogen niet met bloedverdunners gebruikt worden), tekentang, tape etc, etc. Besteed hier serieus aandacht aan.

Vertrouw niet op één GPS maar neem een extra GPS mee en of stafkaarten van het gebied. Bekijk dagelijks de route. Hoogteprofiel, kilometers, routeverloop en hutten onderweg.

4. Spreek een reddingsprotocol af met je maatjes

Als je zelf niet meer verder kunt moet je de Bergrettungsdienst inschakelen. Sla de nummers van de diverse landenteams op in IEDERS telefoon. Installeer een coördinaten app op alle telefoons en oefen ermee, zodat je de coördinaten van je locatie kunt delen met de reddingsdienst. Via Whatsapp kun je ook je locatie delen, maar alleen indien de ontvanger een mobiel heeft.

Dus:
-weten wie je moet bellen in welk land
-weten waar je jezelf bevindt
-test het nummer van de Bergrettungsdienst

5. Van tevoren regelen

Mountainbiken valt bij veel verzekeringen onder de extreemsporten en dienen vaak extra verzekerd te zijn. Zelf ben ik lid van de Nederlands Ski Vereniging. Ik heb daar een pakket dat alles dekt. Bergreddingen, helikopterreddingen, extreem sporten, de uitrusting etc. etc. Laat je goed informeren voordat je op pad gaat. Het kost vaak maar een paar tientjes.

Tip!  Spottracker
Je hebt niet overal bereik in de Alpen. De dekking wordt wel steeds beter, maar er zijn altijd nog plekken waar je geen bereik hebt. Stel sowieso je telefoon zodanig in dat het toestel een willekeurige provider mag kiezen als je eigen provider geen dekking biedt.
Wat ik zelf het liefst meeneem is een Spottracker; deze kun je huren. Dit apparaatje registreert je volledige tocht en heeft een alarmfunctie. Zodra je deze activeert, wordt er een noodsignaal inclusief jouw coördinaten uitgezonden naar de reddingsdienst. Zeker in stress situaties en daar waar geen telefonisch bereik is, een echte must. Een life saver!

Sporttracker

Op de pagina van Spottracker kan het thuisfront meekijken waar je bent. De sporttracker is klein ( afmeting sigarettenpakje) en hang je aan je fiets of rugzak.

Mountainbiken in de Alpen, bijvoorbeeld middels een Trans Alp, huttentocht of dagtocht is geweldig om te doen, maar je moet het serieus voorbereiden. Zolang er niets gebeurd, lijkt alles overdreven. Totdat het zo ver is…. Veel succes met je voorbereidingen!

Dit artikel is geschreven door Patrick Dieteren, die met Trans-Limburg avontuurlijke meerdaagse tochten in Limburg verzorgt: www.trans-limburg.nl

LEES DIT HIERNA

Op pad met de Garmin Edge Explore

En dat is waar het in ons geval om gaat, het grotere scherm. We rijden namelijk aardig wat GPX…

LEES VERDER

VIDEO: MTB Awards voor Terpstra, Vader, Pieterse en Van Dijke

MTB Award Elite-mannen De Award voor Mountainbiker van het Jaar gaat voor 2020 naar Milan Vader (…

LEES VERDER

Biker112: De app die je direct kan helpen in een noodsituatie

Met de app heb je geen dure navigatiesystemen meer nodig om de achterban op de hoogte te brengen…

LEES VERDER