COVID-19 richtlijnen voor mountainbiken

Met de coronavirus uitbraak die ons dwingt om sociale afstand te nemen en onszelf te isoleren, stellen veel fietsers vragen over of, en hoe ze moeten mountainbiken. Het NOC NSF, de IMBA en het RIVM hebben verklaringen gepubliceerd met richtlijnen voor het veilig mountainbiken tijdens de COVID-19 uitbraak.

COVID-19
Sociale afstand en gezond blijven op de trails

De richtlijnen hebben betrekking op groepsritten, wedstrijden en toertochten, maar ook om de interactie tussen de rijders op het parcours te veranderen.

Natuurlijk is mountainbiken alleen een optie zolang de lokale autoriteiten dit nog toestaan. Italië, Frankrijk en Spanje hebben allemaal beperkingen opgelegd aan het fietsen in de buitenlucht. Dergelijke beperkingen hebben een precedent boven de aanbevelingen en informatie in dit bericht. Advies van het RIVM/VWS geldt als belangrijkste leidraad.

1. Sport bij voorkeur in je eentje, maar met maximaal 3 personen. Houd sowieso 1,5m afstand.

Het is ontzettend gezond om te sporten. Trails brengen ons samen, maar om elkaar veilig te houden, moeten we afstand houden. Fiets daarom alleen en houdt 1.5 meter afstand van andere (bos) gebruikers. Geniet van de routes dicht bij huis om de risico's van autoritten tot een minimum te beperken. Is het in het weekend drukker? Probeer dan een ander moment te plannen. Massaal op vaste routes rijden is een probleem.

2. Mobiel bereikbaar extra belangrijk

In een groepje fietsen wordt normaal geadviseerd ivm veiligheid bij calamiteiten. Dat is nu anders. Daarom is het belangrijk mobiel bereikbaar of zelfs traceerbaar te zijn.

3. Hoeveel kan ik bewegen om gezond te blijven?

Richtlijn voor volwassenen is 2.5 uur per week. Matig intensief bewegen. Verspreid het bewegen over meerdere dagen. Onthoud dat zeer intensief sporten een tijdelijk aanslag op je weerstand is.

4. Hoe kunnen gebruikers op verantwoorde wijze worden gepasseerd met sociale afstand?

Blijf alert, vertraag en communiceer met elkaar op afstand over hoe het verder moet. Met het sluiten van sportscholen en recreatiecentra kunnen er nieuwe gebruikers op de trails komen. Het is een geweldige tijd voor maatschappelijke vorming over verantwoord rijden en voor geduld.

5. Beperk risico’s

Verminder de druk op de spoedeisende hulp en doe geen risicovolle ritten. Vermijd (te) technische tochten.

Tot slot

Samengevat: blijf zoveel mogelijk thuis. Ga alleen naar buiten voor werk wanneer je niet thuis kunt werken, voor boodschappen, of om voor anderen te zorgen. Een frisse neus halen kan, maar doe dit niet in een groep. Houd minimaal 1,5 meter afstand en vermijd sociale activiteiten en groepen mensen.

Info voor sporters van NOC NSF:
https://nocnsf.nl/media/2521/sport-en-beweegtips-in-tijden-van-het-coronavirus.pdf

Voor actuele informatie over het coronavirus in Nederland verwijzen wij je naar de website van het RIVM, www.rivm.nl, naar www.thuisarts.nl, of bel naar het publieksnummer van de overheid, 0800 – 1351'.

LEES DIT HIERNA

Enduro rijden met de 7idp Sam Hill knee & elbow pads

7ipd Sam Hill pads: De 7idp Sam Hill kniebeschermers zijn samen met, hoe raad je het, Sam Hill…

LEES VERDER

Nederlandse MTB-selectie voor Tokyo bekend

De vier geselecteerde renners voldeden als enige Nederlandse MTB’ers aan de gestelde voorwaarden.…

LEES VERDER

Trails rijden met Fist Gloves

Fist Gloves zijn ontwikkeld voor trails rijdens, bmx, motorcross en zoals ze het noemen Gripping…

LEES VERDER